2015. január 6., kedd

A diktatúra szárnyakat ad



Érzem, ahogy dübörög bennem az adrenalin. Gondolatok cikáznak, változatok, lehetőségek, anyázás. Na Edina, most derül ki mennyire is vagy spirituális!
Az első lendületben még a félelem visz, a szentségelés. Aztán tudatosodik a bennem zajló történés és lehiggadok. Állj! Ez nem az az irány, amerre menni szeretnék.
Tehát valami más kell. Nyugalom. „Ha problémád van, ne a megoldást, hanem a nyugalmat keresd”. Oké, összedobom az ebédet és elmosogatok. Így már kicsit más a dimenzió körülöttem is és bennem is.
Téma az itthoni tanulásunk – ami alapvető jog, hiszen tankötelezettség van, amit nem muszáj iskolában teljesíteni  – , az apropó egy újságcikk, amiben már bizton állítják: ezentúl a gyerekvédelem jóváhagyása is kell hozzá.
Előzményünk: Tavaly esetkonferencián próbáltak győzködni a helyi gyerekvédelmisek, kifejtve azt, hogy az otthontanulást nem tartják jónak, így teljesen mindegy, hogy a szülő milyen indokkal kéri, nem fogják engedélyezni. Az, hogy a gyerek érdekeit komplexen megvizsgálják, az föl sem merült lehetőségként. Az egészben az volt az igazán elszomorító, hogy a jelenlévő „szakembereknek” hiába magyaráztuk, hogy a gyerekünket nem elszigetelni akarjuk és mindenképp fog közösségbe járni (nagymarosi tanulóközösség), ez az információ egyszerűen nem haladta meg az ingerküszöbüket. Tulajdonképpen egyáltalán nem érdekelte őket, hogy mikre hivatkozunk és mindezt úgy, hogy mindkét jelenlévő óvónő (akik ugye ismerik a gyerekeinket) alátámasztotta az indokainkat. A „gyerek érdeke” csak zászlóként lobogtatott sablonszöveg náluk ugyanúgy, mint a szülésnél (már aki bátor a kórházi szüléshez), vagy a kényszerített oltásoknál, kemoterápiánál, ahol a szülőt nem tekintik sem felnőttnek, sem pedig illetékesnek a saját gyermeke érdekeit illetően.
Ezek után érthetően akadtam ki azon, hogy tőlük kell egy beleegyezést produkálnom.
Az első ötletem – még bőven nem aranykori állapotban – a kézigránát volt. Aztán következett a lehiggadás és egy újabb kép: volt már jópár olyan eset az életemben, amikor a „hibás alkatrész” egyszerűen eltűnt: valamilyen sorsfordulat, elköltözés avagy kihagyhatatlanul jó állásajánlat segítségével. Végülis idő, mint a tenger, szeptemberig kell ennek megoldódnia.
Közben folyik a beszélgetés az érintett szülőkkel is. Első kézből kell információt szerezni, azaz meg kell kérdezni a minisztériumot. A gondolatváltásokból kapok segítséget is. Eddig mi ragaszkodtunk ahhoz, hogy a gyerek maradjon kompatibilis a rendszerrel. Csakhogy tény: a rendszer nem kompatibilis a gyerekkel. Ráadásul az átjárhatóság még az iskolák között is sokszor vizsgával oldható csak meg, mert van ahol angolt tanítanak, máshol németet, az egyik suliban elsőtől, a többiben csak felső tagozaton. Tehát lehet, hogy mégsem annyira elvadult ötlet valamelyik amerikai iskolát választani? Ha a magyar tanrendet követjük –messzemenőkig figyelembe véve a gyerek érdeklődését – akkor vizsgával átjárható marad bármelyik iskola.
Ezen a ponton viszont nevetnem kell – hol van itt már a félelem! Hiszen a rendszerből való teljes kilépés, amit nem akartunk megtenni most éppen őmiattuk következik be. Nem akarnak engedni, ezzel elérik azt, amit magunktól nem lépnénk meg. Köszönjük süket és vak döntéshozók – akik a „korszerű pedagógiai módszerekkel” csak egyet akarnak elérni: a megfelelő rabszolga-utánpótlást – és köszönjük szemellenzős gyerekvédelem! Vagy talán így helyesebb: Köszönjük Sors!
Ugyanúgy, mint az otthonszülésnél – legutoljára már bába nélkül – , kellett a bevállaláshoz egy kis lökés, hogy eljussunk a tényleges szabadságig. Amikor az ember elenged minden kapaszkodót. És akkor kiderül, hogy vannak szárnyaink.
Most nyugodt vagyok, nyugodt és lelkes. Tudom, mit akarok és azt is, hogy ismét addig fogok menni, míg meg nem találom a nyitott ajtót. Köszönöm a lendületet, az adrenalin-löketet: érzem, hogy élek, érzem, hogy helyes az irány. Tudom, hogy a Mindenség támogat.
Új világot teremtünk. Úttörők vagyunk. Szebb lesz, jobb lesz, szeretettelibb lesz. Mert már itt van bennünk: szebb, jobb szeretettelibb.És legfőképp: Szabad.

Csodina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése