2018. január 10., szerda

Mementó



A kép szándékosan ez a mosolygós <3

Vajon milyen évszázados átok ül a magyar orvostársadalmon? Másodszor követnek el egy nagyon durva szarvashibát, amit nem tudom, hogy ezek után miképpen tudnak majd kijavítani.
Nem a politika és nem a bíróságok sara elsősorban, ahogyan eljutott idáig Geréb Ágnes ügye, bár ott is mindenki, aki bármilyen ponton érintett, nyugodtan (ja nem nyugodtan…) tartson önvizsgálatot.
Ez itt most pontosan olyan vizsga, mint amilyen Semmelweis Ignác korában egyszer már feladatott. Nem tudom, valaki ismeri-e a bácsi történetét. Azoknak, akik az ő nevével fémjelzett intézményben szereztek diplomát kötelezően tudni kellene. Legfőképpen azt, hogy NEM A MAGYAR ORVOSOK ÉRDEME volt, hogy elkezdték őt az anyák megmentőjének nevezni. Nem bizony! Az akkori magyar orvostársadalom egyszerűen zavarónak találta őt és abban segédkezett, hogy elmegyógyintézetbe zárják. Az már csak a Sors fintora, hogy ott azonnal olyan szinten bántalmazták, hogy az életfogytiglani ott-tartózkodása igen rövidre sikeredett, ugyanis hamar belehalt a sérüléseibe.
Mit tett annakidején Semmelweis? Rájött, hogy ők maguk csinálják a bajt: az orvosok azok, akik az anyákat halálba küldik, mégpedig azzal, hogy nem figyelnek oda a higiéniára és hullaméreggel fertőzik meg az egyébként egészséges anyákat. Mi a pikantériája ennek a mai ügy kapcsán?
Csak annyi, hogy a bábák praxisát kezdte el vizsgálni és feltűnt neki, hogy ott nem hal meg annyi anya (szinte egyáltalán senki), míg a magasan képzett orvosok statisztikája gyalázatos. Sőt, nem maradt meg ennyinél. Mint igazán jó orvos, zavarta, hogy embereket, ANYÁKAT öl meg és elkezdett gondolkodni. Kitalálta azt is, mi lenne a megoldás, ami persze a többieknek nem tetszett. Volt, aki öngyilkos lett, mert nem bírta el az ilyentén tudással járó bűntudatot, de a többség nem ezt tette. Egyszerűen hülyének titulálták és eltüntették a zavaró körülményt, ahelyett, hogy szembenéztek volna a saját tetteikkel.
Pedig ahol alkalmazták az általa előirányzott fertőtlenítős kézmosást, ott érdekes módon nem hullottak az anyák. Külföldön el is terjedt ez a tudás, alkalmazták is az orvosok, aztán ki tudja milyen fáziskéséssel visszajutott a jó gyakorlat Magyarországra is, igaz, addigra Pasteur által már védhető volt ez az álláspont.
Ami nagyon ciki, hogy most pont ugyanitt tartunk. Van valaki, aki orvos és rájön: a szülészet nem az anyákért van. Látja a hibákat, elkezdi kijavítani. Például beengedi az apákat a szülőszobába. Mi a jutalma? Természetesen kitiltják egy időre a szülőszobából! Később, amikor otthonszüléseket kísér (nem vezet!), elkezdi használni mindazt a régi-régi tudást, amit a bábák az emberiség kezdete óta felhalmoztak, akkor üldözni kezdik. Amikor pedig meghal összesen két baba (nem tisztázott, hogy bármiben hibázott volna Geréb Ágnes), akkor máglyára viszik.
Miért olyan nagy baj, ha egy orvos börtönbe kerül, ha az általa kísért szülésnél meghal a baba? Csakis azért, mert akkor nagyjából minden szülészt be kellene csukni. Mert sokuknak volt vállelakadásos esete, ahol meghalt a baba. Sokuknál lépett fel olyan komplikáció, ami miatt tragédia történt. És ezzel az erővel, ahogyan a hibákat(???) rábizonyították (???) Geréb Ágnesre, a többi orvos is pontosan ilyen büntetést érdemel. Azt hiszem a legtöbb orvos örülne, ha csak annyi halálesete lenne, mint a most meghurcolt nagy tudású asszonynak!
Vajon attól miért nem visszhangos a sajtó, hogy meglakolt az az orvos, aki miatt meghalt egy anya és félidős magzata, mert nem vette észre, hogy méhen kívül van a baba? Miért nem ücsörög bilincsben az, akinek volt vállelakadásos baba a praxisában? (Olvastam szülők történetét, akiknek kórházban halt meg a babája vállelakadás miatt. Amikor a kórházban jelezték a szülők, hogy kártérítést fognak követelni, konkrétan kinevették őket: a vállelakadás ilyen, ebben nagy esélye van, hogy meghal a baba, nincs az a bíróság, ami megítélné… kivéve, ha boszorkányt üldöznek.)
Miért van az, hogy amikor napfényre kerül egy-egy (sok) gyalázatos eset, akkor összezár a szakma? Kéz kezet mos, megússzák felfüggesztett börtönnel, némi pénzbírsággal (jaj de sajnáljuk szegény csóró szülészeket) és praktizálnak tovább.
Ma a szülőszobán az anyák többsége traumatizálódik, mert bár lecserélik a bútorokat, meg rózsaszínűre festik a falat, sajnos a szemlélet nem változik. A szülészek többsége semmilyen alázattal nem viseltetik a munkája és a szülő nő iránt. A legalapvetőbb emberi dolgokkal nincs tisztában (vagy csak tojik rá).
Ha olvasgatnának szüléstörténeteket, például azon a honlapon, amelyet Geréb Ágnes háziőrizete alatt szerkesztettek a szülést és az ANYÁT tisztelő emberek, akkor valószínűleg megtanulnák azt, ami az egyetemi tananyagból kimaradt: emberséget, tiszteletet. A nők ugyanis tudnak szülni. A férfiak akkor sem, ha van szülészeti diplomájuk!
Nagyon-nagyon rossz a rendszer. Ezt elmondták-leírták ezren már. De elindult a változás, mégpedig nagy részben GERÉB ÁGNESnek köszönhetően.
Aki még esetleg nem jött rá: ő a második Semmelweis. Ugye tudjátok, hogy az a felsőfokú bábaiskola, ahol a jövő FÜGGETLEN bábáit képzik majd, az ő nevét fogja viselni?
Mindazok pedig, akik most sarat dobálnak tudatlanságukban, el fognak jutni oda, ahová egy barátnőm, aki felelőtlennek ítélte az otthon szülőket: nagyon fájdalmas tapasztalat árán rá fognak jönni, hogy hol vannak biztonságban…  Na nem a jól meg(le)fizetett kórházi rutinorvosok kezében. És csak egy kérdés a most Geréb Ágnes ellen acsarkodó anyákhoz: ugye a ti szüléseteknél NEM volt bent a párotok??? (ez most nagyon cinikus kérdés, bocsánat)

Utóirat: Kedves Ági! Bár soha nem találkoztunk, mégis nagyon sokat köszönhetek Neked! A hat szülésemből négy háborítatlan OSZ lehetett azért, mert Te vagy és munkálkodsz. Megtapasztalhattam a SZÜLÉS erejét, azt a nagyon erős női energiát, amit a kórházban nem tudtam. Ez a végtelen erő legyen mindig veled (tudom, hogy ott van)! Nagyon nagy hála van a szívemben, amikor Rád gondolok.

Csodina
 





Ha kérdésed van,keress a csodina@gmail.com -on

1 megjegyzés: