2012. május 28., hétfő

Tükröm-tükröm



Sok spirituális úton járó ismerősöm reméli karmája eltörlését, illetve azt, hogy végre kikerüljön a tapasztalás körforgásából. Látszólag efelé tartunk, jön a hőn áhított új világ és akkor minden szép és jó lesz, csak addig húzzuk ki valahogy.
Ez nekem túl kényelmesnek tűnik, ugyanis azok, akik így gondolkodnak, egytől egyig tele vannak megoldani való problémával. Ez ott tűnik fel igazán, amikor egy-egy beszélgetésből kiderül: ha a férjem végre másképp látná, ha anyósom/apósom nem szólna bele, ha az anyám megértené…
De nem látja másképp, beleszól, és nem érti meg. Ezek az emberek pedig alig várják, hogy megszabaduljanak az őket hátráltató, az ő életüket nehezítő körülményektől, persze legegyszerűbben azok átalakulásában reménykedve. Vagy az egészet nagy megkönnyebbüléssel hátrahagyva.
A magunk életét tekintve úgy érzem, mi fél lábbal már „odaát” vagyunk. Az új világrend jellemzőiből nagyon sokat élünk napi szinten. DE. De nem léptünk még át teljesen a kapun, mert ahhoz bizony még ennél is szeretettelibbnek kellene lennünk. Ha csak egy szóval akarom jellemezni, ez fedi leginkább. Bővebben akár könyvet is írhatnánk róla.
Ahhoz, hogy egy ilyen szebb világban élhessünk, nem arra van szükség, hogy a körülményeink végre harmonikusak legyenek, hanem át kell alakulnunk, ezáltal a körülményeink harmonikussá válnak, és egy reggel arra ébredünk: hisz már jó ideje „ott” vagyunk…
Ebből a folyamatból pedig nem hagyható ki a belső alkímia, a hernyó pillangóvá válása.
A nehéz helyzetek azért jönnek, hogy lássuk hol vannak az átalakításra érett pontok. Hol nem vagyunk még elfogadóak, szeretetet élők. Hol ragaszkodunk még régi sérelmekhez, hol kapaszkodunk túlhaladott emlékekbe, hol vannak délibábok az életünkben. Mi az, ami idegesít, mi az a minta, ami már nem szolgálja a továbblépést. Ezek pedig nem a párunkról, az exeinkről, a szüleinkről, a szomszédról-főnökről-apósról-anyósról szólnak, hanem kizárólag mirólunk.
Csakhogy a szeretettelivé váláshoz vezető úton föl kell vállalnunk a felelősséget. Felelősek vagyunk mindenért, amit bevonzunk az életünkbe. Senki nem teremthet bele a világomba, ha valami nem tetszik, arról is én tehetek. Aki pedig nem akarja még abbahagyni a másokra mutogatást, az bizony mehet a kapu felé, a kapu folyamatosan menni fog előtte, így soha nem érheti utol. Amikor valaki ráébred önnön felelősségére és teremtő képességére, a kapu hirtelen elé ugrik, és csak át kell sétálnia alatta. Ehhez nem idő kell, nem azon múlik az átjutás, hanem azon, hogy hernyóként, avagy pillangóként próbálunk a kapuhoz közelíteni. Hasonlít a Végtelen történet kapujához: aki képes belenézni a tükörbe – amit a külvilág mutat – az átmehet.
Nem mindig könnyű a szembesülés. Vannak napok, amikor nekem sem megy. Más napokon pedig vállalom a katarzist: belenézek, és látom a gyarlóságaimat, a kicsinységemet, mindent, amit a külvilág tükrében rossznak láttam. Csakhogy ezzel a szembesüléssel nem kisebb leszek. Kisebb akkor leszek, ha mindezt elhazudom. A felvállalás pillanatában, amikor végre meglátom azt, ami eddig is kiverte a szemem, akkor megtudom, ki is vagyok én. Ki vagyok a jókislány álarca mögött. Milyen vagyok, amikor hazudok, milyen vagyok, amikor bosszút állok, gyűlölködöm, lenézek, fölényeskedem… és ez a tudás szabaddá tesz, mert ekkor – és csak ekkor! -, az igazság pillanatában végre megtudom önmagamról a legfontosabbat: így is szerethető vagyok. Nem kell a jógyerek szerepet eljátszanom, nem kell a hibáimat, hiányosságaimat, gyarlóságaimat letagadnom. Alap lényegem a szeretet, és ettől csak az a álarc  választ el, amit a külvilágnak az elfogadás reményében mutatok.
Ezért használjuk bátran ezt a tükröt, hogy általa megláthassuk a sötét foltjainkat, a hátunk közepét. Amikor pedig megnyílik az új világ, rá fogunk döbbenni, hogy semmi új nincs benne, egyszerűen csak saját fényünk lett ragyogóbb a hátrahagyott félelmek, kishitűség és szeretetlenség árnyékolása nélkül. A vonzás pedig gondoskodik a többiről. És akkor a tükör szépnek fog mutatni, de nem azért, mert lecseréltük a régit egy új világra, hanem mert mi lettünk az új világ.

CsE

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése