2013. március 9., szombat

Háború másképp


Háború folyik a nemzet ellen, az egészségünk ellen,  a föld népességének szabályozása és a hatalom megtartása érdekében, hangoztatják egyre többen. Tulajdonképp nyilvánvaló a háború ténye, ha az ember belegondol, csak hát sokan inkább nem gondolnak bele, így éldegélnek a maguk kis illúzió-békevilágában.
A hadviselő felek egyikét nem ismerem, kilétéről és céljairól kizárólag sejtéseim vannak. Jó néhány ember tudni véli a mögöttes tényeket, de én úgy döntöttem, hogy nem akarok ebben a témában túlzottan tájékozottá válni. Ez látszólag azonos azzal, hogy homokba dugom a fejem, de erről szó sincs. Az egyértelmű, hogy akik ellen folyik eme modernkori hadviselés, azok az átlagpolgárok, nevezzük őket mondjuk halandóknak. Többek között én is ebbe a táborba tartozom a családommal (anyukám, testvéreim, gyerekeim rokonaim) és a baráti körömmel együtt. Szóval ellenünk törnek. Ellenem és azok ellen, akiket szeretek. Ez azért felpöckölheti az ember agyát, érzelmeit és rendkívül erős töltésű reakciókat idézhet elő az emberben, ami valljuk be, nem éppen kellemes érzés. Ezért vannak azok, akik nem gondolnak bele. Boldog naivak, akik elhiszik, hogy a hatalom őket a saját érdekükben korlátozza, és különben is sokkal kényelmesebb gyermekként létezve abban az édes álomban ringatózni: „ezt apuci jobban tudja”.
Vannak, akik felismerik az ellenséges szándékot, megélik a „megtámadtak bennünket” érzést és felkapják a fejüket, na meg a csatabárdot és üvöltve rohannak előre. Az ő munkásságuk nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a titkosnak szánt információk, elhallgatott tények megfelelő mértékben áramolnak az interneten és eljutnak azokhoz, akik hajlandóak – és képesek – felébredni. A harmadik csoport, akikhez úgy érzem én is tarozom, veszik az adást, de nem akarnak harcba szállni a láthatatlan erőkkel. Aki már megtapasztalta legalább részben a Mindenség erőinek működését, aki nem akar mindenáron a polaritás által diktált fekete-fehér-jó-rossz világképben maradni, az egy ilyen helyzetben kicsit másképp reagál.
Például elgondolkodik, hogy mit tehet azért, hogy ne erősítse az ellenséget. Mert aki felveszi a kesztyűt és kivonul a csatatérre, az lehet, hogy megöl néhány ellenséges katonát, mielőtt azok ölik meg őt, mégis a háborúnak ad energiát. Az, aki nem akar tudomást venni a csatáról és hátat fordít, az hipnotizálja önmagát, hogy nem tudjon arról, amiről nem szeretne tudni, de attól még tudat alatt tudja… Nem utolsó sorban pedig öntudatlanul kiszolgálja a rendszert, amivel szintén az ellenség erejét növeli. Akkor mit is lehet tenni?
Tudni kell azt, hogy mi történik, azért, hogy ne a tudatalattink kényszerüljön rá, hogy az elfojtott tartalmakat elénk vetítse. Ez azonban nem azonos a szembenállással, elutasítással, harccal. Ha látom, ami van és elfogadom, akkor tudok a következő szintre lépni. Az elfogadás nem azt jelenti, hogy rábólintok, hogy ez így van rendjén, hanem annyit, hogy tudomásul veszem, hogy mivel létezik, ezért helye van a világban, mert ha nem lenne helye, akkor nem lenne. Ezen a ponton kerül az ember tulajdonképpen tényleges döntési helyzetbe, ahol nem az elfojtások, nem a kontrollálatlan és manipulált érzelmi erők rántják bele egy bizonyosfajta reakcióba (harcba avagy megadásba), hanem képes felülemelkedni a látszaton és ténylegesen látja a saját szerepét és lehetőségeit az adott helyzetben.
Mindenki felelős az életében történő eseményekért akkor is, ha ennek nincsen tudatában. Akkor is, amikor látszólag ártatlanul sújtja valamilyen külső erő. Aki elég bátor ahhoz, hogy elkezdjen felnőni, annak szembe kell néznie azzal, hogy bizony felelős az általa elszenvedett bántásokért. Ez a katarzis viszont elvisz egy olyan szabadságba, ahol az ember meglátja ebben a háborúban is a saját szerepét. Az egyéni útját amin végigment, a hárításait amikkel éveken (évtizedeken, évszázadokon) át védte önmagát, amikre szüksége volt, mikor még gyermeknek játszotta magát ebben a társasjátékban. Megláthatja a szerepei által használt eszközöket, manipulációkat, ártásokat, bántásokat, amivel ő nyomta el a többi embert. Mindezt persze a „szeretetből teszem” álcájába takarva. Ezen a ponton jön a felismerés: „Uram! Találkoztunk az ellenséggel, és mi voltunk azok!” És itt érkezik el a tényleges cselekvési pont, mert itt válik nyilvánvalóvá, hogyan is lehet véget vetni a háborúnak. Harccal nem. Megadással nem. Az egyetlen járható út a szeretet. Egyserűen a Természet, Isten kezébe kell helyezni magunkat, az automatizmusainkat meg kell vizsgálni és a természetelleneseket lecserélni természetesre. A műanyagot élőre. Az egyszerhasználatos és instant életet az örökkévalóra. Ez a fajta gondolkodás pedig ellenségeskedés és rossz érzés nélkül ki fogja szűrni mindazt a mérget és elnyomást, amit ebben a háborúban bevetnek ellenünk. Mi pedig védettek vagyunk, mert szeretjük egymást. Egy reggel pedig, amikor rájövünk arra, hogy már az ellenségünket is szeretni tudjuk, mert elfogadjuk az ő egyéni útját, sorsát és szerepét az életünkben, felébredünk ebből a háborús álomból.

CsE

9 megjegyzés:

  1. Háborúban önmagával van az ember. Saját sárkányait kell legyőzze és idomítsa az értelem szolgálatára. Kívűl addig jelennek meg, amg belül még vígan ők vannak hatalman.


    "A vágyak idomítása
    Ne mondj le semmiről: mert ki amiről lemondott, abban elszáradt. De kívánságaid rabja se legyél. Visszafojtott szenvedélyekkel vánszorogni éppoly keserves, mint szabadjára eresztett szenvedélyek közt morzsolódni. Ha vágyaidat kényezteted: párzanak és fiadzanak. Ha vágyaidat megölöd: kísértetként visszajárnak. Ha vágyaidat megszelídíted: igába foghatod őket, és sárkányokkal szánthatsz és vethetsz, mint a tökéletes hatalom maga. Legtöbb ember, ha véletlenül megpillantja saját mélységének valamely szörnyetegét, irtózattal visszalöki a homályba; ezentúl a szörny még-nyugtalanabb és lassanként megrepeszti a falat. Ha meglátod egyik-másik szörnyedet, ne irtózz és ne ijedj és ne hazudj önmagadnak, inkább örülj, hogy felismerted; gondozd, mert könnyen szelídül és derék háziállat lesz belőle.
    Jó és rossz tulajdonságaid alapjában véve nincsenek. Ápolt tulajdonságaid jók; becézett, vagy elhanyagolt tulajdonságaid rosszak."

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Linda!
      Saját kis mumusaink a pincében igen... Nekem ebben a Vörös oroszlán az első nagy IGEN, ami azóta is elkísér. Ha az ember elkezdi gombolyítani, akkor-már megint- az önszeretethez érkezik.
      :-)
      E

      Törlés
  2. Lehet, hogy erre rímel?

    http://kataklizma.info/2013/04/04/hit-vagyak-es-onismeret

    Sok szeretettel: Morgó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Morgó! Örülök Neked! :-)
      Csak nem már megint egy húron pendülünk???
      Annyira bírom a neved, de már akkor, amikor először olvastam az írásaidat, az volt az érzésem, hogy kinőtted...

      :-)

      E

      Törlés
  3. Kedves Csodina!

    Csodák nincsenek, csak időnként kerszteződő életutak :) Vagy ez a csoda maga? Jól esik megfürödni a gondolataidban időnként, bár jó ideje tudom, hogy ez egyfajta tudatos-tudattalan önigazolás keresés, vagy csendes energialopás, de nem tudok lemondani róla. Pontosabban nem is akarok :D

    Morgó Sapiens...fura figura ő, valójában csak egy személyiség, mely mögé felsorakoztathattam sok mindent. Egyéniségből csak EGY van, ezért ezzel spórolnom kell :))))

    Ölellek: Egy MÁSik TE

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csoda minden pillanat-már ha megengedjük magunknak. :-)
      Az igazi barátot arról ismered meg, hogy jó néha megfürödni egymás lelkében. Nem hinném, hogy energialopás, sokkal inkább nevezném energiacserének. Az ölelés pedig fizikai síkon az igazi, úgyhogy majd egyszer kipróbáljuk. Ha netán egyszer Írnák barátunk háza táján jársz, akár össze is futhatunk. :-)
      Néha meglepődik az ember, hogy hányan is laknak benne és a végén mégis mindenki egy, aztán az is kiderül, hogy egyébként is így van. Tehát csak magamat haraphatom vagy simogathatom meg. :-)

      E

      Törlés
  4. Nagyon remélem, hogy Írnák barátunkn révén, egyszer fizikai valódban is találkozhatok majd veled :) Addig is egy régebbi írásommal ajándékoznám meg virtuális hajlálkodat, s az ide látogatókat.

    Elvárások börtönében

    Életünk folyamán sokszor fogalmazunk meg egymással szemben olyan elvárásokat, melyek hiányától többnyire csak mi magunk szenvedünk. Szenvedésünk okait viszont képtelenek vagyunk önmagunkban azonosítani. Az elvárások csak a saját börtönünkbe zárnak újra és újra minket, mert nem azzal akarunk szembesülni ami van hanem azzal ami nincs és csak szeretnénk, hogy létezzen. Jogos-e elvárni bármit is másoktól? Vulgáris példákat hozok. Ha valaki az utcán lökdösődik elvárhatjuk-e, hogy ne tegye ha mi sem tesszük? Ha valaki gyilkol, elvárhatjuk-e, hogy ne tegye ha mi sem tesszük? Egyáltalán honnan vesszük a bátorságot, hogy azt gondoljuk, bennünk nem létezik az a részünk, mely a másikban előtérbe kerül akkor, mikor lökdösődik és mikor gyilkol? Félreértés ne essék, nem a szeretethiányt és az ebből születő fájdalmat szeretném propagálni. Arra már abból az okból sincs semmiféle szükség, mivel nem hiszem azt, hogy a szeretet csak egyes emberek privilégiuma lenne. A szeretet ugyanolyan mértékben lakik minden emberi lényben mint amennyire ott lakik benne a gyűlölet. Aki gyilkossá válik az csak annyiban különbözik tőlünk, hogy az egójában súlyosan felborult az egyensúly, és a benne lakó negatív energiák törtek pusztító formában a felszínre. Egyszerűbb elítélni embereket és elvárásokat fogalmazni meg velük szemben, mintsem szembenéznünk saját emberi természetünkkel. Egyszerűbb kivetíteni másra azokat a tulajdonságainkat melyek gyűlöletesek bennünk, de ezekkel képtelenek lévén szembesülni másokban akarjuk elítélni és gyűlölni azokat. Ha ugyanis elfogadnánk azt, hogy a jó ugyanúgy emberi természetünk és pszichénk része mint a rossz, (hogy életünket a szeretet fogja dominálni vagy a gyűlölet az is csak a mi döntésünk eredménye azáltal, hogy mennyire vagyunk tudatában emberi természetünknek és ezáltal mennyire tudatosan élünk és tarjuk fent önmagunkban a pozitív és negatív polaritás közötti egyensúlyt) akkor rájönnénk arra, hogy elvárásaink bárkivel szemben elvesztik létjogosultságukat. A tudatosság hiánya az, ami minden önutálat, gyűlölet, félelem, pusztítás, brutalitás és erőszak oka.

    Forrás: http://blog.fazekas.info/2010/03/05/elvarasok-bortoneben/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon remélem, hogy Írnák barátunk révén, egyszer fizikai valódban is találkozhatok majd Veled :) Addig is egy régebbi írásommal ajándékoznám meg virtuális hajlélkodat, s az ide látogatókat.

      Elnézést, a helyesírási hibákat javítottam :)

      Törlés