2013. augusztus 31., szombat

Egyszerhasználatosból az Aranykorba



 A fogyasztói társadalom egyik ismérve a szeméthegy-termelő egyszerhasználatos szemlélet. Ez a boltok polcain és a szemetes kukákban könnyen felismerhető. Ami egy kicsit kevésbé látványos, hogy az emberi kapcsolatokra is érvényes ugyanez. Nemcsak a tárgyak, hanem az emberek is használati cikké silányultak, mindenki minden vonalon igyekszik használni a másikat. A kapcsolatok pedig addig tartanak, amíg van használati értékük. A munkáltatónak, az államnak csak addig kell az ember, amíg hasznot termel, méghozzá kézzel foghatót. Nem csoda, ha az ilyen társadalomban nem szeretik a „selejtet”. Minél kevesebb a fogyatékos, a nyugdíjas, a más, annál jobb.
Az, hogy már elérkeztünk az Aranykorba, azon is lemérhető, hogy egyre több ember fordul el az anyagitól a másféle értékek felé. Már nem a nagyobb, a több, a csillogóbb a szempont.  Az eddigi hajtóerő már nem mozgatja a gépet, mintha az autóban a benzines motort egyszer csak elektromos motorra cserélték volna ki. A kapcsolatokban fontossá válik a valódi szeretet és önmagunk átadása egy nagyobb szabású valaminek, aminek hatására az egy meg egy hirtelen kettőnél többé válik. Még nem sok helyen látszik ez, de ugyanúgy jelen van, ahogy egy mag csírázása a föld alatt. A folyamat elindult, mindazok, akikkel megtörtént ez a változás tudják, hogy a csíra kibújt a magból és törekszik a fény felé. Amikor kibukkan, akkor látszani fog és akkor hirtelen kiderül, nem egy, nem száz, hanem ezer és millió növény kapaszkodik a gyökereivel és növekszik az ég felé.
Ha te is érzed, hogy már nem elégít ki a fogyasztói értékrend, ha már te is az az ufó vagy a munkahelyeden, aki az együttműködésre hajlik az intrika és a taposás helyett, ha már érzed, hogy az eddigi társadalmi rend működésképtelen és valami új kapaszkodót, szilárd pontot keresel, akkor tudd: megtörtént a transzmutáció, az arannyá válás folyamata immár megállíthatatlan benned. Néha lehet fájni fog, lehet, hogy forró lesz még a tisztító tűz, de hamarosan biztosan megtapasztalod: nem vagy egyedül. Emberek tömegei változnak most arannyá, értékké, a szeretet megállíthatatlanul terjed. Nincs az a védőoltás, ami ezt a fertőzést megállíthatná. Vedd észre magadon és élvezd az utazást!

CsE

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése