2018. szeptember 11., kedd

Stampi


Ma reggel kísértetet láttam a bolt előtt ácsorogni. Ócska nemezkalapban egy virág szárát rágcsálva támaszkodott a korlátnak, karját a mellén keresztbe fonva.  A tartásáról és öltözékéről azonnal felismertem, az arcán lévő elégedett mosoly is a régi volt.
Névtelen alak, akinek már legalább 15 éve nincsen személyi igazolványa, mindenki csak Stampinak hívja. A legtöbb ember szemében nem más, mint egy szakadt alkoholista, de én ennél többet tudok róla, igaz az információim sok-sok évesek már. Az elmúlt időszakban jópárszor hittük, hogy biztosan meghalt rég.
A korát még csak sejteni sem lehet, és most, hogy közel 10 év után újra láttam bizton mondhatom: nem öregedett. Nem néz ki fiatalnak, de öregnek sem, valahogy kortalan, talán a szemében játszó huncutság ennek az oka.
Különös figura. Nagyon jó ács lehetett valaha, olcsón és jól dolgozik, de ehhez finomhangolni kell az alkoholszintjét. Ha nem iszik, akkor képtelen dolgozni, remeg a keze és nem forognak az agytekervényei. A megfelelő véralkoholszint fenntartása esetén viszont ügyes kézzel és frappáns megoldásokkal van az ember segítségére egy faház építésénél. A legjobban arra kell ügyelni nála, hogy ne találja meg a szintentartásra vásárolt piát, mert ha megleli, akkor egyetlen lökettel teszi magáévá, aztán lefekszik egy sarokba és végigalussza a munkaidőt.
Néha előfordul, hogy van nála saját plusz pia (ha valahonnan többletbevételt szerez), emiatt igazából minden lépését figyelni kell.
Amikor ide a hegyre kiköltöztünk, ő volt a piciny házunk felépítésénél a legfőbb segítség. Jónéhány hétig emelte lényével a hangulatot és bábáskodott a ház megszületésénél. Emiatt tudom, hogy a kávét kizárólag kihűlve issza és rendkívül furcsa táplálkozási szokásai vannak.
Egyik nap, amikor gulyásleves és tejberizs volt az ebéd, akkor például a kiszedett levest alaposan megborsozta (mint mindig) és szép komótos mozdulatokkal belelapátolta a tejberizs-adagját. Szörnyülködésünkre elmondta, hogy ő így szereti, amúgy pedig egy helyre megy, nem?
A kalapján mindig van virág, sokat nevet és saját bevallása szerint az otthonában soha nem iszik alkoholt, csakis tejet. Hogy ez tényleg így van-e, nem tudom, de aki nem hiszi, járjon utána!
 


Ha kérdésed van,keress a csodina@gmail.com -on

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése